Untitled Document Untitled Document

Home > Nieuws > Architecten > 92 kandidaten voor reconversie Citroëngarage Brussel

Untitled Document
 •   

  92 kandidaten voor reconversie Citroëngarage Brussel • 21/06/2017
  In het kader van de architectuurwedstrijd voor de Cultuurpool Citroën dienden maar liefst 92 kandidaten een dossier van hoog niveau in bij de Maatschappij voor Stedelijke Inrichting (MSI). Die lanceerde eind april 2017 een oproep aan ontwerpers voor de reconversie van de Citroëngarage aan het kanaal in het centrum van Brussel. Na de reconversie zal het gebouw plaats bieden aan een museum voor moderne en hedendaagse kunst, een centrum voor architectuur en diverse openbare ruimtes met een culturele, educatieve en recreatieve bestemming.

  Onder hen heel wat klinkende namen zoals de bureaus van onder meer Zaha Hadid, Rem Koolhaas, Norman Foster en David Chipperfield. Ook gerenommeerde Belgische bureaus als Robbrecht en Daem ( ontwerpers van het nieuwe VRT-gebouw), Stéphane Beel ( M-Museum, Leuven), Xaveer De Geyter, Bogdan & Van Broeck en Neutelings Riedijk (MAS) dingen mee.

  Het selectiecomité zal nu deze 92 dossiers onderzoeken en op basis van de vastgelegde criteria 7 teams selecteren die doorgaan naar de tweede ronde van de wedstrijd.

  De teams krijgen tot eind 2017 de tijd om een ontwerp in te dienen voor de toekomstige cultuurpool. Op basis daarvan zal een internationale jury onder voorzitterschap van Roger Diener in voorjaar 2018 de ontwerper van het gebouw selecteren.

  De MSI heeft het iconische gebouw Citroën IJzer gekocht om hier een cultuurpool met internationale uitstraling te ontwikkelen, in opdracht van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Na de reconversie zal het gebouw plaats bieden aan:

  - een museum voor moderne en hedendaagse kunst (15.000 m2);
  - een centrum voor architectuur (10.000 m2);
  - openbare ruimtes die toegankelijk zijn voor iedereen met een culturele, educatieve en recreatieve bestemming (10.000 m2).

  Alle informatie over de procedure van de architectuurwedstrijd, de kandidaten, de samenstelling van het selectiecomité (eerste ronde) en van de jury (tweede selectieronde) vind je op www.cultuurpoolcitroen.brussels.

  Bron: Belga
  Untitled Document